"We waren veel creatiever en het was leuker dan de normale les!"
Leerling
Mavo de Vos

Wij & Water

De gemiddelde Nederlander gebruikt zo’n 130 liter water per dag. Dit wordt ingezameld via het riool en daarna schoongemaakt in de afvalwaterzuivering (AWZI) De Groote Lucht in Vlaardingen. Deze bestaat sinds 1982, werkt dag en nacht, 24/7 en is toe aan vervanging. Eind 2022 moeten het waterschap en de gemeente besluiten nemen over de toekomst van de AWZI. Er moet daarna nog veel werk worden gedaan om te zorgen dat er in 2030 een AWZI staat die weer zo’n 40 jaar meegaat. 

De opdracht aan de leerlingen is: Laat mensen zien/ervaren wat er op een AWZI gebeurt en waarom. Help ons om het verhaal van de afvalwaterzuivering te vertellen. 

De leerlingen gaan aan de slag binnen dit lesprogramma: 

Week 1&2: Oriënteren – Leren over water en bezoek aan afvalwaterzuivering 

Week 3&4: Voorbereiden – Brainstormen en plannen maken  

Week 5&6: Uitvoeren – Concepten uitwerken en bouwen 

Week 7&8: Afronden – Presenteren op presentatiemarkt 

Dit programma is bedoelt om leerlingen in een langere periode mee te nemen in het maatschappelijk belang van techniek, water en de rol van het waterschap. In het lesprogramma van 6 weken leren ze binnen hun lessen met verschillende workshops technische vaardigheden. Het hoogheemraadschap van Delfland gebruikt de ontwerpen van de leerlingen verder in haar projecten.